Tematik Spor Liseleri ve Branşları


Tematik Spor Liseleri Branşları
Tematik Spor Liselerinin İl, İlçeler ve Branş bazında 2022 yılında yeni adlarıyla oluşturulmuş listesi. Tematik Spor Lisesi Nedir ve Nerelerde (hangi illerde) var, listede bulabilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi 93 Spor Lisesi ve 8 adet Spor Programları uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır. 2022 yılında Spor Liselerinin 8 tanesi (İşbirliği Protokolleri çerçevesinde) Tematik Spor Lisesi olarak belirlenmiştir.

Tematik Spor Lisesi Nedir?

Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında Nisan 2016 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü kapsamında olimpik spor branşlarında branşlaşmaya gidilerek uluslararası spor camiasında Türkiye’yi temsil edecek sporcuların yetiştirilmesi amacıyla spor liselerinin bazı spor branşlarında uzmanlaştırılması için 8 tanesi "Tematik Spor Lisesi" olarak yapılandırılmıştır.

Bu sebeple Tematik Spor Lisesi olarak belirlenen okullara 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren bu branşlaşmaya uygun öğrenci alınması planlanmıştır.

2022-2023 Tematik Liseler ve Branşları

OKUL ADI
BRANŞLAR
İLÇE / İL
ADANA SARIÇAM SPOR LİSESİ Spor Alanı SARIÇAM / ADANA
ALANYA MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU SPOR LİSESİ Bireysel Sporlar (Yüzme, Bisiklet) ALANYA / ANTALYA
ANKARA TVF SPOR LİSESİ Voleybol YENİMAHALLE / ANKARA
BURSA BTSO CELAL SÖNMEZ SPOR LİSESİ Spor Alanı OSMANGAZİ / BURSA
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU MERAL-CELAL ARAS SPOR LİSESİ Spor Alanı BEYKOZ / İSTANBUL
İSTANBUL NAİM SÜLEYMANOĞLU SPOR LİSESİ Spor Alanı SULTANBEYLİ / İSTANBUL
KONYA KARATAY HAMZA YERLİKAYA SPOR LİSESİ Spor Alanı KARATAY / KONYA
MALATYA SPOR LİSESİ Spor Alanı BATTALGAZİ / MALATYA

TEMATİK SPOR LİSELERİ TABAN PUANLARI: (2022-2023 için)

Tematik Spor Liselerine öğrenci alımı Yetenek Sınavıyla yapılmaktadır. Öğrenci seçiminde Ortaokul Başarı Puanı ve Yetenek Sınavından alınan Puan belli bir formüle göre toplanarak hesaplanır ve başvuranlar arasında puan üstünlüğüne göre alım yapılır.

Türkiye Futbol Federasyonu ile imzalanan Protokol kapsamında, İstanbul/Beykoz Türkiye Futbol Federasyonu Meral-Celal Aras Spor Lisesi’nde öğretim programları mesleki İngilizce ve hazırlık sınıfı yer alacak şekilde düzenlenecektir. Bu okulu tercih etmek isteyen adayların Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi kapsamında 5 Haziran 2022 tarihinde yapılan sınava girmiş olmaları gerekir. Okulun, Yetenek Sınavları, bu Kılavuzda belirlenen esaslara ve Çalışma Programına göre yapılacak olup adaylar, OBP yerine Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi kapsamında yapılan Merkezi Sınav Puanının %30’u alınarak merkezi olarak yerleştirilecektir. EK Yerleştirmeden sonra boş kontenjan kalması durumunda Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin 5 inci fıkrası uygulanacaktır.

Bakanlığımız/Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı/Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer Bakanlıklar, federasyonlar veya kurum ve kuruluşlar arasında imzalanan işbirliği protokolleri çerçevesinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle (aşağıdaki liste) EK-25 de yer alan güzel sanatlar liseleri ve spor liseleri özel program ve proje uygulayan okul olarak belirlenmiştir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan Protokoller kapsamında her iki Bakanlığa ait okul/kurum ve spor tesisleri; resmi spor yarışmaları, gençlik etkinlikleri ve antrenman amaçlı çalışmalar, sosyal ve kültürel faaliyetler, sportif etkinlikler ile tören ve kutlamalar için ücretsiz olarak kullanıma açıldığından ihtiyaç duyulması halinde ilgili taraflarla işbirliği yapılacaktır.

Spor Lisesine Giriş Puanı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

*Yetenek sınavında 50 (elli) puan barajının altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak değerlendirmeye alınmazlar. Yetenek Sınavında 50 (elli) ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılırlar ve bu adaylar
için Yerleştirme Puanı (YP) hesaplanır.

*Yetenek sınavında 50 (elli) ve üzerinde puan alanların; yetenek sınavının % 70' ile ortaokul başarı puanının %30'u alınarak 100 (yüz) tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılır.

*En yüksek YP’den aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre alanlar bazında belirlenen kontenjan kadar aday asıl listeden yerleştirilerek kayıt hakkı kazanacaktır. Alan bazında tanımlanan kontenjanın 3 (üç) katı kadar da yedek belirlenecektir.


Yorumlar