MEB, Spor Lisesi Mezunlarına 1’inci Kademe Antrenörlük Belgesi Verecek



Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan iş birliği kapsamında spor liseleri öğretim programları revize edilerek, mezunların spor tesisleri yöneticisi, kulüp yöneticisi gibi unvanlarda istihdamı ve spor lisesi mezunlarına 1´inci kademe antrenörlük (yardımcı antrenör) belgesinin verilmesi sağlanacak.

18 Nisan 2019 tarihinde Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu´nun katılımıyla öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi amacıyla Spor Lisesi Mezunlarına 1’inci Kademe Antrenörlük Belgesi Verilmesi amacıyla iş birliği protokolü imza töreni düzenlendi.

Bakan Selçuk, burada yaptığı konuşmada, sporla ilgili uzun yıllardır hayal ettiği bir iş birliğinin, okullarda bulunmasını istediği yaklaşımın hayata geçiriliyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu protokolün bambaşka bir anlamının olduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, "Biz sporu sanıldığı ya da sıklıkla dile getirildiği gibi sadece bir fiziksel hareket ya da kas gelişimi olarak görmüyoruz. Bunu insanın bütünsel olarak gelişmesi anlamında çok önemli buluyoruz. İnsanın zihinsel gelişimi ne kadar önemli ve değerliyse, sportif açıdan kazanacağı değerler de fiziksel gelişimi de o kadar değerli ve önemli. Spor demek, aslında çocukların bağımlılıktan uzaklaşması demek. Spor demek, aslında çocukların iş birliğini, takım çalışmasını öğrenmesi demek." ifadelerini kullandı.

Çağın becerileri olarak öne çıkarılan birçok beceri setinin spor aracılığıyla çok rahatlıkla elde edilebileceğine işaret eden Selçuk, insanların yaratılışta zihinsel, duygusal ve fiziksel boyutlarının olmasına karşın, eğitim sistemlerinin genellikle eğitimi sadece bir zihinsel süreç olarak değerlendirmesi sınırlılığının söz konusu olduğunu kaydetti. "Sporu devreye soktuğumuzda, eğitimin bir parçası haline getirdiğimizde, spor vasıtasıyla insanın bütünsel gelişimi çok daha ileriye doğru gidecek." diyen Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde böyle bir faaliyete imza atmayı da ayrı bir gurur kaynağı olarak gördüğünü dile getirdi.

Bununla birlikte spor liselerimiz var. Bu spor liselerinin daha nitelikli hale getirilmesi, bu spor liselerinden mezun olacak arkadaşlarımızın, gençlerimizin yine 1. kademe antrenör olarak hizmete hazır gelmesi de bu protokol sayesinde ortaya konan çalışmalardan bazıları. Statlarımız, salonlarımız ve diğer tesislerin uygun olanlarının spor liselerine dönüştürülmesi. Spor liselerini de bazı illerde statlarda hizmete almaya başlayacağız.

Ayrıca spor liseleri öğretim programları revize edilerek, mezunların spor tesisleri yöneticisi, kulüp yöneticisi gibi unvanlarda istihdamının sağlanması, spor lisesi mezunlarına 1´inci kademe antrenörlük (yardımcı antrenör) belgesinin verilmesi, mahalle spor kulüplerinin kurulması, yetenekli öğrencilerin spora yönlendirilmesi hedefleniyor.

Protokolle her iki Bakanlık spor liselerine yönelik ulusal ve uluslararası müsabakalar düzenleyecek, spor tesislerini karşılıklı kullanıma açacak.

sporlisesi.info

Yorumlar

Yorum Gönder