SPOR LİSESİ YETENEK SINAVI BAŞVURULARI 2022-2023


MEB SPOR LİSESİ YETENEK SINAVI BAŞVURULARI 2022-2023
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Spor Liseleri ile spor projesi/programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinin 9. Sınıflarına Yeni Alınacak Öğrenci seçimi için yapılacak olan Yetenek Sınavı Başvuru ve Kayıt tarihleri ne zaman? Başvuru nasıl yapılır? Yetenek sınavı Puan hesaplama nasıl yapılıyor, değerlendirme ölçütleri neler? Milli Eğitim Bakanlığı´nın 2019/7 Sayılı Genelgesi ve daha fazlası.

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Spor liseleri ile spor projesi/programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinin 9 uncu sınıflarına öğrenci alınmasına ilişkin iş ve işlemler, 7 Eylül 2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 20, 20/A, 25 ve 39 uncu maddeleri çerçevesinde Bakanlıkça ilan edilecek kontenjanlara göre 2019/7 No’lu Genelge hükümlerinde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan "Yetenek Sınavı ile Öğrenci alan Okullara Başvuru Kılavuzu 2022" doğrultusunda  gerçekleştirilecektir.

Spor Lisesine Başvuru Nasıl Yapılır?

2022-2023 Spor Lisesi Yetenek Sınavına girmek isteyen (Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında bitiren) öğrenciler öğrenim görmek istediği okul türlerinden en fazla 3 (üç) farklı okul müdürlüğüne velisi tarafından bireysel olarak Çalışma Takviminde belirtilen tarihler arasında e-Okul üzerinden başvuruda bulunabilecektir. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler EK-1 Formu doldurup imzalı olarak sınavına girmek istediği okul müdürlüklerinden birine başvuruda bulunması halinde veli adına okul müdürlüğünce öğrencinin bireysel başvurusu yapılabilecektir.

Başvuru sırasında;

* Adaylar Yetenek Sınavına girmek için okul türü ve alan farklılığına bakılmaksızın (güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor projesi/programı uygulayan Anadolu imam hatip liseleri) en fazla 3 (üç) tercihte bulunabilecektir. Bu tercihler aynı okulun farklı alanları olabileceği gibi birden fazla okulda aynı veya farklı alanlar da olabilecektir.

* Özel eğitim ihtiyacı olan tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak, geçerli “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ve ortaöğretim kademesine yönelik “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu” ya da “ÇÖZGER” sahibi adaylar Yetenek Sınavına belgeleriyle birlikte geleceklerdir. ÇÖZGER sahibi adaylar başvuru tarihleri arasında MERNİS sisteminde kayıtlı ikamet adreslerinin bulunduğu ildeki okulları tercih edeceklerdir. Söz konusu adaylar belgelerini Yetenek Sınavı öncesinde gerekli tedbirlerin alınması amacıyla tercih ettikleri okul müdürlüklerine teslim edeceklerdir.

* Sporcu özgeçmişi bulunan adaylar durumlarını ilgili federasyonlardan ya da gençlik ve spor il/ilçe müdürlüklerinden aldıkları belgelerle ibraz edecektir.

* Adaylar, Yetenek Sınavına girmelerine engel teşkil edebilecek bir sağlık sorunlarının olup olmadığını başvuru sırasında mutlaka bildirecektir. Bildirilmeyen sağlık sorunları ile ilgili sorumluluk öğrenci velisine aittir.

* Kronik hastalığı bulunan adayların sağlık durumlarını ilgili alana uygun olduğuna dair sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu raporun usulüne uygun olarak yenilenmesi öğrenci velisinin sorumluluğundadır.

--Spor liselerinde çerçeve öğretim programları ile protokol ve/veya proje kapsamında bireysel ve takım sporları ile ilgili spor alanında eğitim verilmektedir.

--Gençlik ve Spor Bakanlığınca Antrenör Eğitimi Yönetmeliğinin 23 ve 24 üncü maddelerinde yer alan
hükümlere göre spor liselerinden mezun olan öğrencilerden talep edenlere yalnızca bir spor dalında “Yardımcı Antrenörlük Belgesi” verilmektedir.

Spor Lisesine Kimler Başvuru Yapabilir?

Resmî ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokulu veya bünyesinde özel ilköğretim programı uygulanan araştırma, geliştirme, eğitim ve uygulama merkezini 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında 8 inci sınıfı tamamlayan öğrenciler Spor Lisesine girebilmek için yetenek sınavına başvuru yapabilirler.

Ayrıca;

* Geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8 inci sınıf
öğrencileri,

* Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve
öğrenim gördüğü okulun 8 inci sınıfında devam eden öğrenciler,

* Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerden, 30/5/2019  tarihli ve 30789 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği” esas alınarak Türkiye’deki 8 inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak şartıyla başvuru yapabilir.

Başvuru ve Kayıt tarihleri ne zaman?

Başvurular; 20 Haziran-26 Haziran 2022 tarihleri arasında e-Okul üzerinden başvuruda bulunabilecektir. Ancak internetten başvuru yapamayan veliler EK-1 Formu doldurup imzalı olarak sınavına girmek istediği okul müdürlüklerinden birine başvuruda bulunması halinde veli adına okul müdürlüğünce öğrencinin bireysel başvurusu yapılabilecektir.

2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ
SPOR LİSELERİ YETENEK SINAVLARINA
BAŞVURU, TERCİH VE YERLEŞTİRME ÇALIŞMA TAKVİMİ
*Yetenek Sınavı ile ilgili süreçler e-Okul Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir.

Yetenek Sınavı Puan Hesaplama nasıl yapılıyor?

*Yetenek sınavında 50 (elli) puan barajının altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak değerlendirmeye alınmazlar. Yetenek Sınavında 50 (elli) ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılırlar ve bu adaylar
için Yerleştirme Puanı (YP) hesaplanır.

*Yetenek sınavında 50 (elli) ve üzerinde puan alanların; yetenek sınavının % 70' ile ortaokul başarı puanının %30'u alınarak 100 (yüz) tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılır.

*En yüksek YP’den aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre alanlar bazında belirlenen kontenjan kadar aday asıl listeden yerleştirilerek kayıt hakkı kazanacaktır. Alan bazında tanımlanan kontenjanın 3 (üç) katı kadar da yedek belirlenecektir.
SPOR LİSESİ SINAV DEĞERLEDİRME ÖLÇÜTLERİ ÇİZELGESİ EK-6

SONUÇLARIN İLANI

Merkezi olarak yapılacak yerleştirme işleminden sonra kayıt hakkı kazanan adaylar yerleştirme
sonuçları (asıl ve yedek olarak) Çalışma Takviminde belirtilen tarihte e-Okul Sisteminde ilan
edilecektir. Adaylara ayrıca bir bildirim yapılmayacaktır.


Yorumlar

  1. toki atakent spor lisesinde sınava girdim ve yedekte kalfım ne zaman açıklanacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yedeklere kaldım bugün saat6 da açıklanacak senin sıran kaç benim 89 gösteriyor

      Sil
  2. Merhaba bana yedek olarak yerleşti dedi o ne demek

    YanıtlaSil
  3. voleybol varmı

    YanıtlaSil
  4. Meraba ben e okul uzerinden ayın ucunde yaptım ve bidda bir seh yapmadim bana yarin için e okul üzerinden 1. Komisyon saat 11 45 sinava belgesi gibi bisey verildi ben okula gidip bisey imzalamatim ama sinav belgem yok o komisyon saati falan yazan şeymi sınav belgesi allah için cevab verin

    YanıtlaSil
  5. Eylülde boş kontenjan varsa tkr girebilir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylül yada Ekim'de olacak tekrardan girebilirisin kral inşallah kazanırsın bu arada bol şans

      Sil
  6. merhaba ben 2011 dogumluyum busene 8 sınıfı bitiricem ve amacım spor ögretmeni olmak ve sporla iç içe olmak 2 yıl beşiktaş voleyboda lisansım varnasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder